uffes.blogg.se

Fotograf och hobbysnickare.
En blogg om möbler, inredning och design.
Möblerna gör jag själv, inspiration hämtar jag överallt!

Koppar och betong

Publicerad 2013-09-25 22:28:57 i Allmänt,

Det var många år sedan Jonas Bohlin gjorde sin berömda betongstol, jag tyckte redan då att den var fantastisk. Nu i sommar kunde jag inte motstå lusten och framförallt utmaningen, skulle jag kunna göra en liknade själv? Ja, man vet ju inte förrän man provat. Jag var inte ute efter att göra en exakt kopia och har heller aldrig sett originalet annat än på bild. 
 
Började därför först med att göra en stol med kopparrör och i trä för att se om proportionerna kändes någorlunda rätt, sitthöjden hade jag väl koll på, det är ju bara att mäta på vanliga stolar typ mellan 40-45 cm hög brukar den vara. Att göra ritningar är inte min grej, får alltid  bråttom att skrida till verket när jag väl bestämt mig för att tillverka något. Ibland blir det inte bra, så då får man göra om, göra rätt. ( Hmm... borde nog lugna mig och lägga lite tid på ritningar i alla fall.) Hur som helst - kopparstolen blev ju rätt fin om än lite ostadig. Men nu var ju slutmålet en stol som kommer bli både stadig och tung.
 
Som vanligt en form av 12 mm plywood och en lite krånglig armering med en del svetsning
 
Gjöt stolen i två omgångar först ryggen och sen sitsen, efter en vecka kunde jag klä av formen och se resultatet.

Här är stolen klar, med framben, armstöd och infästning i stolsryggen svetsat av 22 mm stålrör. Den är vacker att se på, dock kanske inte så skön att sitta i. Men det är kanske inte originalet heller... Den var lite besvärlig att göra, men jag är i alla fall sjukt nöjd med resultatet!
 

Betong och solcell

Publicerad 2013-09-21 20:24:00 i Allmänt,

Skulle gjuta några trampplattor att lägga på gräsmattan på vägen till vår vedeldade bastu. Ville prova att göra runda plattor så jag köpte ett papprör ett s.k. gjutrör med en diameter på 30 cm, sågade sen av ett par 5 cm höga formar. Värt att kolla pris, köpte mitt rör på Biltema för ca 150 kr, på ett byggvaruhus kostade samma storlek ca 500 kr.

Satte ett par rader med 5 cm tejp runt röret, ett enkelt sätt för att kunna såga av röret rakt.
 
Kom på att det kunde vara kul med en belysning i plattan, hmm solcell kanske? Urtaget för lampkroppen gjorde jag av cellplast, utsågad med en rundsåg i någorlunda rätt diameter. Infällningen av lampan i plattan av en bit liggunderlag som jag klippte till. Skruvade fast båda i plywoodplattan, sen på med betongen.
 
Så här blev det färdiga resultatet.
 
Och så här ser det ut i skymningen, inte mycket till ljus men funkar som ledljus (obs! ordvits) i alla fall
 
Hittade sen snyggare markbelysning på IKEA, så då blev det några plattor till, denna gång kvadratiska.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela